Aquest primer quatrimestre del 2018 a la Fundació Sant Hospital de La Seu d’Urgell hem començat a realitzar 3 proves oftalmològiques que fins ara ens veiem obligats a derivar a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, en no tenir l’instrumental per poder-les realitzar. 

Concretament s’ha adquirit un campímetre i un tomògraf de coherència òptica. Amb aquests 2 aparells podem realitzar, in situ i a la mateixa consulta, les campimetries, les tomografies de coherència òptica i les paquimetries.

La campimetria (o mesura del camp visual) és una prova no invasiva d’exploració funcional de la sensibilitat del camp visual. és fonamental en l’estudi del glaucoma, de moltes malalties neurooftalmològiques i s’empra, també sovint, en el preoperatori de les cataractes.

La tomografia de coherència òptica és una prova d’imatge no invasiva que empra ones de llum per a prendre fotografies de la secció transversal de retina. Aquestes mesures serveixen per a la detecció precoç de les malalties de la retina, el seu diagnòstic i guies de tractament, incloent la degeneració macular relacionada amb l’edat i les malalties de l’ull diabètic.

La paquimetria és una tercera prova, també indolora com les altres dues, que ens permet mesurar el gruix de la còrnia. Aquesta mesura és fonamental en la valoració del grau d’hidratació de la còrnia i de l’edema cornial. Tanmateix és fonamental en la valoració preoperatòria de la cirurgia cornial i de les cataractes.

Aquests 2 nous aparells han estat adquirits gràcies a una aportació econòmica de 70.000 euros de la Diputació de Lleida (a qui agraïm la seva col·laboració constant) i amb l’assessorament tècnic i de formació del nostre personal per l’Institut Català de la Retina (que realitzen la major part de la nostra activitat oftalmològica). I ens permetran poder realitzar  al nostre centre unes 650 exploracions anuals, evitant així el desplaçament a l’Hospital Arnau de Vilanova de uns 250-280 pacients anuals.

Amb aquestes dues adquisicions la resolució de la FSH en la patologia oftalmològica s’incrementa molt, ja que podem resoldre al nostre centre la pràctica totalitat de la patologia oftalmològica, exceptuant, òbviament, aquelles patologies que requereixen tractament amb làser ocular o altres patologies poc freqüents i on, per la seva baixa freqüència, es necessita una expertesa major. Cal remarcar que la FSH ofereix consulta d’oftalmologia tots els dies laborables de la setmana i realitza cirurgia un cop a la setmana.