El Departament de Salut ha constituït l’aliança estratègica de la Xarxa Hospitalària de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. El conveni s’ha formalitzat en un acte de signatura presidit pel conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, amb la finalitat de promoure la col·laboració entre hospitals petits, mitjans i grans i atendre la ciutadania sense que s’hagi de desplaçar fora del seu territori.

L’acord estableix la col·laboració entre l’Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), titular de l’Hospital Universitari Santa Maria i de l’Hospital Comarcal del Pallars; i la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d’Urgell, que treballaran plegats per incrementar la resolució en l’activitat assistencial i garantir la cartera de serveis hospitalària del SISCAT. L’objectiu de l’acord és proporcionar la millor atenció especialitzada en condicions d’equitat arreu del territori, amb independència del lloc de residència de la persona. Això pot implicar la mobilitat de professionals entre els hospitals que formen part de la xarxa.

A la signatura del conveni hi han participat també el director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal; el director de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Ignasi Carrasco; el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot; el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes; el gerent de GSS, Alfons Segarra; la directora de Centres de la Xarxa d’Hospitals de l’Alt Pirineu, Palmira Borràs; el director assistencial de la Fundació Sant Hospital, Vladimir Lazo i el director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo.

La creació de xarxes hospitalàries territorials és un dels principals eixos de la transformació del sistema sanitari, que ha de donar resposta a les noves necessitats de la ciutadania, amb l’equitat territorial i la qualitat assistencial com a centre d’aquestes polítiques. Aquest model també inclou l’atenció primària, amb al incorporació de nous perfils professionals i l’atenció a les residències, i que planteja també la manera com es relacionarà amb l’atenció hospitalària i l’atenció intermèdia.